• Użytkowników: : 1
  • Artykułów: : 182
  • Zakładek: : 15
  • Odsłon artykułów: : 11048
Odwiedza nas 138 gości oraz 0 użytkowników.
064350
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
2058
9832
17931
0
64350
0
64350

Your IP: 54.162.139.217
2017-07-25 06:52
Top Panel

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

imię i nazwisko: Helena Grossówna
zawód: aktorka teatralna i filmowa
ur. 1904
zm. 1994

Helena Grossówna urodziła się w 1904 roku, polska aktorka teatralna i filmowa. W okresie międzywojennym występowała w rewiach i kabaretach m. in. w towarzystwie Chóru Juranda. Zagrała w 17 muzycznych komediach filmowych. Współpracowała z Eugeniuszem Bodo, Adolfem Dymszą, Aleksandrem Żabczyńskim i z wieloma innymi. Po II wojnie światowej rozpoczęła występy w krakowskim teatrzyku Siedem kotów. Helena Grossówna zagrała w rolach drugoplanowych w filmach. Zmarła w 1994 roku. 

Filmografia:
- 1935: Kochaj tylko mnie (1935, reż. M. Flant)
- 1936: Dodek na froncie (1936, reż. M. Waszyński)
- 1937: Królowa przedmieścia (1937, reż. Eugeniusz Bodo)
- 1937: Piętro wyżej (1937, reż. L. Trystan)
- 1938: Robert i Bertrand (1938, reż. M. Krawicz)
- 1938: Paweł i Gaweł (1938, reż. M. Krawicz)
- 1939: Włóczęgi (1939, reż. M. Waszyński)
- 1939: Zapomniana melodia (1939, reż. K. Tom, J. Fethke).
Filmografia [role drugoplanowe]:
- 1962: Mój stary (1962)
- 1963: Zbrodniarz i panna (1963)
- 1966: Niekochana (1966) J. Nasfetera
- 1962: O dwóch takich, co ukradli księżyc (1962, reż. J. Batory)

CZASOPISMA MUZYCZNE

Jazz Forum 7.2017

Jazz Forum 7.2017

by For Jazz spółka z o.o.

W czerwcowym numerze Jazz Forum 6/2017 m. in. Coda: Zbigniew Wodecki, Piotr Puławski, tu się gra jazz, Jazzowe Fryderyki (aut. Adam Domagała), Jazz w Barcelonie (aut. Maciej Lewenstein), Henryk Miśkiewicz: 50 lat na scenie (aut. Paweł Brodowski). Nadto recenzje płyt, książki czy prenumerata. Dla prenumeratorów Jazz Forum w najnowszym numerze załączono płytę CD Schmidt Electric pt. "Live". Na okładce ukazał się Henryk Miśkiewicz (ur. 2.06.1951 Żagań) – polski saksofonista i...

Category: Czasopisma muzyczne

JazzPRESS 07.2017

JazzPRESS 07.2017

by Fundacja Popularyzacji Muzyki Jazzowej EuroJAZZ

Ukazał się lipcowy numer JazzPRESS miesięcznik internetowy poświęcony jazzowi i muzyce improwizowanej - lipcowy 2017, wydawcy Fundacja Popularyzacji Muzyki Jazzowej EuroJAZZ. W najnowszym wydaniu m. in. porterety improwizowane, Artur Dutkiewicz Trio, Polish Jazz, książki – recenzje, koncerty, Maciej Sikała. Muzyka powinna nieść dobro, Złota Era Van Geldera i wiele innych interesujących treści. Na okładce lipcowego 2017 wydania ukazany został Maciej Sikała (ur. 7.09.1961 Gdańsk), polski saksofonista tenorowy i sopranowy, kompozytor,...

Category: Czasopisma muzyczne


KSIĄŻKI

Kino, wehikuł  magiczny.

Kino, wehikuł magiczny.

by Adam Grabicz, Jacek Klinowski



CZASOPISMA

JazzPRESS 07.2017

JazzPRESS 07.2017

by Fundacja Popularyzacji Muzyki Jazzowej EuroJAZZ


Jazz Forum 7.2017

Jazz Forum 7.2017

by For Jazz spółka z o.o.


ARTYKUŁY NA STRONIE