• Użytkowników: : 1
  • Artykułów: : 182
  • Zakładek: : 15
  • Odsłon artykułów: : 11044
Odwiedza nas 133 gości oraz 0 użytkowników.
064344
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
2052
9832
17925
0
64344
0
64344

Your IP: 54.162.139.217
2017-07-25 06:52
Top Panel

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

imię i nazwisko: Helena Grossówna
zawód: aktorka teatralna i filmowa
ur. 1904
zm. 1994

Helena Grossówna urodziła się w 1904 roku, polska aktorka teatralna i filmowa. W okresie międzywojennym występowała w rewiach i kabaretach m. in. w towarzystwie Chóru Juranda. Zagrała w 17 muzycznych komediach filmowych. Współpracowała z Eugeniuszem Bodo, Adolfem Dymszą, Aleksandrem Żabczyńskim i z wieloma innymi. Po II wojnie światowej rozpoczęła występy w krakowskim teatrzyku Siedem kotów. Helena Grossówna zagrała w rolach drugoplanowych w filmach. Zmarła w 1994 roku. 

Filmografia:
- 1935: Kochaj tylko mnie (1935, reż. M. Flant)
- 1936: Dodek na froncie (1936, reż. M. Waszyński)
- 1937: Królowa przedmieścia (1937, reż. Eugeniusz Bodo)
- 1937: Piętro wyżej (1937, reż. L. Trystan)
- 1938: Robert i Bertrand (1938, reż. M. Krawicz)
- 1938: Paweł i Gaweł (1938, reż. M. Krawicz)
- 1939: Włóczęgi (1939, reż. M. Waszyński)
- 1939: Zapomniana melodia (1939, reż. K. Tom, J. Fethke).
Filmografia [role drugoplanowe]:
- 1962: Mój stary (1962)
- 1963: Zbrodniarz i panna (1963)
- 1966: Niekochana (1966) J. Nasfetera
- 1962: O dwóch takich, co ukradli księżyc (1962, reż. J. Batory)

CZASOPISMA MUZYCZNE

Jazz Forum 7.2017

Jazz Forum 7.2017

by For Jazz spółka z o.o.

W czerwcowym numerze Jazz Forum 6/2017 m. in. Coda: Zbigniew Wodecki, Piotr Puławski, tu się gra jazz, Jazzowe Fryderyki (aut. Adam Domagała), Jazz w Barcelonie (aut. Maciej Lewenstein), Henryk Miśkiewicz: 50 lat na scenie (aut. Paweł Brodowski). Nadto recenzje płyt, książki czy prenumerata. Dla prenumeratorów Jazz Forum w najnowszym numerze załączono płytę CD Schmidt Electric pt. "Live". Na okładce ukazał się Henryk Miśkiewicz (ur. 2.06.1951 Żagań) – polski saksofonista i...

Category: Czasopisma muzyczne

JazzPRESS 07.2017

JazzPRESS 07.2017

by Fundacja Popularyzacji Muzyki Jazzowej EuroJAZZ

Ukazał się lipcowy numer JazzPRESS miesięcznik internetowy poświęcony jazzowi i muzyce improwizowanej - lipcowy 2017, wydawcy Fundacja Popularyzacji Muzyki Jazzowej EuroJAZZ. W najnowszym wydaniu m. in. porterety improwizowane, Artur Dutkiewicz Trio, Polish Jazz, książki – recenzje, koncerty, Maciej Sikała. Muzyka powinna nieść dobro, Złota Era Van Geldera i wiele innych interesujących treści. Na okładce lipcowego 2017 wydania ukazany został Maciej Sikała (ur. 7.09.1961 Gdańsk), polski saksofonista tenorowy i sopranowy, kompozytor,...

Category: Czasopisma muzyczne


CZASOPISMA

JazzPRESS 07.2017

JazzPRESS 07.2017

by Fundacja Popularyzacji Muzyki Jazzowej EuroJAZZ


Jazz Forum 7.2017

Jazz Forum 7.2017

by For Jazz spółka z o.o.


ARTYKUŁY NA STRONIE